Webbläsarkrig

published on

February 15th, 2009 and tagged with SwedishWeb Trends

Internet Explorer borde gå i graven, fast för länge sedan.

I början av webbens ungdomsår så gjorde IE en oerhörd insats

Det är min slutsats efter att i snart 15 år fajtats med att programmera webbplatser efter standarder och sedan avvika från standarder för att stöda IE’s hyss och sattyg. Det har varit många saker som retat mig blå om kvällarna när man slitit håret sitt för att förstå varför IE inte gör som alla andra barn i lekparken. För att nämna några så är box modellen, box-element som expanderar, centrerad sida och grafikstödet är några av de undantag där IE inte följer standarden.

Eftersom W3C inte är riktigt klara med CSS3-standarden ännu så har jag väl inte rätt att klaga på att IE inte stöder border-radius som både Webkit och Gecko gör genom sina respektive propietära tillämpningar. Propietära lösningar är av princip fel eftersom de inte följer en gemensam standard, men de krävs för att få fram nya lösningar och visa att de fungerar. Det är ett tveeggat svärd i den meningen att de som skapar dessa proprietära lösningar har all önskan att få dem att bli standarder, men blir de inte de så fortsätter de vara nyttjade och ostandardiserade vilda funktioner på webben och webbläsarna flyter allt mer och mer ifrån varandra. Men skulle dessa lösningar inte tas fram och tillämpas så skulle aldrig något tryck utövas mot standardiseringsorganen att ta med dessa funktioner och utvecklingen av webben skulle gå långsammare än nödvändigt.

Det jag sitter och stör mig på just nu är att det är snudd på omöjligt att på ett smidigt sätt runda hörn i IE med en föränderlig bakgrund. Det finns ett sätt, och det är med GIF-bilder, en bildstandard som är grafiskt undermålig och har gjort sitt. Animationer har idag ersatts med flash och på andra sätt rörlig video. Men att få rundade hörn ska man inte behöva nyttja flash som suger musten ur svaga klienter och får vissa datorer att gå på knä. Det är väl egentligen en diskussion för sig, men Adobe behöver verkligen se över prestandan i flash. Genomskinligheten i PNG-standarden är vida överlägsen GIF-bilderna där man bestämmer en viss färg som ska vara genomskinlig. I PNG så har du en hel kanal med 255 olika genomskinlighetsnivåer. Detta gör att rundningen på kanterna inte behöver blir pixliga som de blir med GIF-bilder, istället kan man använda featherd anti-aliasing i olika bildbehandlingsprogram som photoshop med flera där det är enkelt att lura ögat att pixlarna är runda.

I början av webbens ungdomsår så gjorde IE en oerhörd insats eftersom den gav Netscape en seriös konkurrent gällande grafisk surfning, den hade massa funktioner som Netscape inte hade, var smidigare, snabbare och stödde fler standarder än Netscape. Men idag har Internet Explorer i min mening gjort sitt på den här marknaden, de har inga nya banbrytande idéer, de följer inte alla standarder som ligger. Stöder inte SVG, PNG eller några moderna grafikstandarder till fullo, eftersom den följer med alla windowsdatorer som standard så är det en best att bli av med. Till och med Handelsbanken och BankID stöder idag Firefox och andra webbläsare på både Linux, Windows och Mac. Så den enda webbplats du behöver IE till idag är windows/microsoft update, och den sköter sig själv i bakgrunden.

Det är dags för återförsäljare att leverera Firefox eller Opera som standardwebbläsare istället och låt den gamla pensionsredo webbläsaren gå i pension på allvar!