Tips på ny arbetskamrat och giriga operatörer

published on

July 20th, 2009 and tagged with PhonesSwedish

Nej nej, jag har inga problem på jobbet, men jag är sugen på att köpa en ny telefon. Min Nokia E71 har varit en trogen arbetskamrat sedan jag i juni förra året tappade min E70 i golvet för sista gången och halva tangenbordet gick sönder(den delen som gick att fälla upp). Men eftersom jag har en tendens att tappa telefonen då och då(jag borde nog köpa någon form av case som stötdämpar) så har min E71 börjat hänga sig när jag startar Opera. Förmodligen skulle jag kunna lösa det genom en ominstallation och uppdatering av OS:et, men det är så mycket strul att jag inte orkar engagera mig i det ännu. Jag har inte så många krav på min telefon utan listan är ganska enkel, men jag har hittills bara hittat en telefon som ger mig allt det jag vill ha i en telefon, nämligen Apples iPhone.

Jag är dessutom ganska intresserad av den telefonen, dels på grund av den enorma möjlighet som finns i deras mjukvaru-affär med över 65000 applikationer, men även på grund av kompassen och formfaktorns enkelhet. Jag tycker det känns som att det kan bli en seriös företagsplattform om de fokuserar lite på säkerhet också.

Så jag söker med ljus och lykta efter ett alternativ som uppfyller dessa krav:

Andra saker som jag skulle uppskatta högt är

Det enda som idag hindrar mig från att köpa iPhonen är att den bara säljs låst till Telia/Telenor/Tre/Halebop och inte till min favoritoperatör Tele2. I mitt förra inlägg skrev jag om att jag inte kan leva utan en kalender och att Maria kanske kunde få tag upp upplåsta iPhones i staterna för bara $599. Det senare är naturligtvis felaktigt. Om du vill köpa en iPhone i staterna för $599 så kommer den utan abbonnemang, fast låst till AT&T.

Jag vet att man kan köpa dem i italien för €715, men det är enorma 7890 kronor per telefon(plus resa), nästan 2000 kronor dyrare per lur än vad 3G kostar med kontantkort från Telia. Eftersom jag behöver två, en till mig och en till min sambo, så blir det hela 4000 kronor i skillnad i inköpspris.

Så jag behöver alltså din hjälp att antingen hitta en likvärdig telefon som inte använder windows mobile, eller hitta någon form av inköpsväg för att få tag på en olåst iPhone 3GS(3G är långsam och saknar kompass med mera). Kravet är att den ska vara upplåst. Jag har funderat på att köpa från Telia med kontantkort och jailbreaka dem, men det känns inte som en hållbar lösning och jag vill inte sitta med två iPhones som helt plötsligt bara är användbara med en viss operatör(jag sa väl att jag ska köpa två?)

Undra när PTS kliver in och ser till att Sverige förbjuder försäljning av mobiler som inte gynnar den fria marknaden. Det vill säga operatörslåsta sådana. Jag tycker det är vidrigt, vill jag köpa en telefon till fullpris och stoppa i en konkurents sim-kort när jag är utomlands så vill jag kunna göra det! Dels för att roamingtaxorna är helt uppåt väggarna(från ungefär 7 kr per minut i USA med Tele2 till exempel), men dels för den politiska och marknadskraftiga friheten att använda min hårdvara på det sätt som jag ser lämpligt.

Så gå loss med era kommentarer nedan, ser fram emot era öppensinniga tips.