Serverköpet!

published on

February 13th, 2009 and tagged with ServersSwedish

HP Proliant DL 180 G5

Nu har det äntligen genomförts! Min första riktiga server är på väg och jag längtar till att den kommer på typ måndag eller tisdag. Det blev till slut en HP Proliant DL 180 G5. Gällande exakta lagringslösningen och vart den ska vara så är det fortfarande lite osäker mellan RAID 5, 6 och 10, dock lutar det åt den senare för prestandans skull.

Det som gör att jag inte bestämt mig ännu är att det är rekondade diskar och då vill jag egentligen ha säkerheten på min sida och då är ju faktiskt RAID 5 eller 6 att föredra av lite olika anledningar. Men när jag har burken så märker jag om den stöder Hot Spare på RAID 10 vilket, om den gör det, kommer göra att valet faller på nivå 10.

Burken i sig är en skitbra burk, en Proliant DL 180 G5 med 8 hot-swap bays för hårddiskar. Den har en cpu-slot med en E5405 Quad-Core Xeon på 2GHz med 1GB ram, med plats för upp till 16GB, alltså rejält med utrymme att växa i. Denna kommer nog duga för mina ändamål i många år framöver.

Ett stort tack vill jag rikta till teamet på Serverhuset och där framförallt Andreas som är Produktchef för HP’s Renewprogram på Serverhuset. Det har märkts att det finns diger kunskap och en rejäl portion servicemind hos grabbarna i Boden för bemötandet har varit klockrent och kundspecifikt, man känner sig inte som en på dussinet i alla fall. Så ska du köpa en rekondad burk i nära framtid så rekommenderar jag dig att slå ett getöga på Serverhuset!

Nu får vi väl se hur supporten fungerar men det är ju HP som står för den biten och det är ju 3 års garanti på burken eftersom den är rekonderad så det borde inte vara några problem där. Mina tidigare erfarenheter med HP från min Compaq NC600 har bara givit mig positiva åsikter om HP som företag.

HP Renew-logoEn annan spännande sak är att när jag ringer HPs försäljningsavdelning så har de ingen aning om att de har ett program för rekonditionerade datorer och killen jag ringer går runt och frågar sina kollegor, sin chef och kopplar mig sedan till växeln i hopp om att de har koll. Naturligtvis har de det och jag blir kopplad till en specifik person som är chef för programmet. Han säger att det är svårt att hitta någon leverantör som vill sälja en refurbad burk i all sin enkelhet eftersom alla de ÅFs som finns inriktar sig på större företag men han säger att han ska gräva lite och till slut så ringer Andreas från Serverhuset med ett mycket bra erbjudande som efter en stunds diskussioner blir ett bättre erbjudande och faktiskt passar mina nivåer mycket bra.

Nu är det bara att sitta och refresha Postens paketspårningsfunktion som en galning och huttra av prylbesatthet tills den kommer och gör sig hörd(för med 67dB så är den strax tystare än genomsnittsdammsugaren).