Lagring lagring lagring…

published on

February 8th, 2009 and tagged with ServersSwedish

Sitter och lär upp mig själv om lagring, alla typer, online, offline, nearline, onsite, offsite. Alltså olika sätt att tekniskt sätt lagra information och olika metoder att skapa säkerhetskopior. Just nu sitter jag och läser Computer Swedens Kompendien om Lagring samt Säkra Bolaget. Dessa kompendier är gratis så länge man säljer sina kontaktuppgifter till IDG och IDGs sammarbetspartners. Hyffsad deal fast ändå helt hemsk.

Kommer säkert bli uppringd av en hel hög säljare som ska sälja den nyaste och bästa backupmjukvaran till mig på måndag. Det värsta med det är inte att prata med dem eller att de är ihärdiga, utan att de oftast ringer när det inte passar, exempelvis under möten, lunch, när man sover eller av någon annan anledning inte har tid att prata med dem. Som tidigare marknasundersökare vet jag hur jobbigt det är både att ringa och hur jobbigt folk tycker det är att bli uppringd. Samtidigt ser jag även behovet företag har att göra reklam och skaffa nya kunder.

Tillbaka till ämnet lagring så har jag börjat begära lite offerter från olika företag gällande en offsite backupserver. Det lutar just nu att välja en begagnad 2U rackserver från HP med 8 st hot-swap-diskar antingen via SAS eller SATA. Denna står dock och väger mot en Dell 1U-pizza som dock inte är refurb, utan är sprillans ny. Dellen har dock lägre prestanda och får bara plats med 4 diskar och har inte alls lika bra utbyggnadsmöjligheter. Som första riktiga server så känns det dock som att jag vill ha en där jag lätt kan expandera, länge!

Gällande de mer tekniska bitarna så funderar jag på om jag ska använda en RAID 5/6-lösning med 1/2 säkrade diskar eller en RAID 1+0 lösning vilket ger bättre prestanda men samma säkerhet som en RAID 5-lösning.

Nackdelen med RAID 5&6 är ju tendensen till write holes, d.v.s. att om strömmen skulle gå när det finns aktiva skrivningar till arrayen så kan paritetsdatan bli inkonsistent med den faktiskta informationen som lagras. Detta kan bara åtgärdas om informationen roteras innan någon disk går sönder. Detta är alltså bättre i större lagringar när man har flera stycken, låt säga 4-5 st RAID5-arrayer. Dock har jag ännu inte upptäckt något verktyg för att hantera dessa skillnader mellan datan och paritetsdatan. Troligast i detta är väl dock att skrivningen först sker på datan och sedan på paritetsdatan, så sålänge man kopierar oberäknad data så ska man ha rätt information.

Alltså – vill du ha RAID 5 eller 6 så kan write hole-problemen uppstå och du vill ha fler arrayer som du kan rotera informationen mellan med jämna mellanrum.

Fördelarna med RAID 5 och 6 är ju att jag med säkerhet vet att korten med dem nivåerna stöder hot spare så att arrayen kan byggas om på en gång när någon disk kraschar.

En fördel med RAID 5 är att jag med mina 4*500GB-diskar kan få 1,5TB lagring och any one kan gå sönder. I dellen har jag faktiskt plats med en hot spare eftersom diskarna är på 750GB styck vilket gör att 2 st blir 1,5 TB med en paritet och en hot spare.

När det kommer till 10 så får man bra mycket mer prestanda och ungefär samma säkerhetsnivå. Om jag nu väljer HPn så kommer det nog bli en RAID 10 under förutsättning att controllerkortet stöder hot spare på nivå 10. Blir det Dellen så lär det bli RAID 5 trots writehole-problemet eftersom jag definitivt inte kan ha en hot spare i den med RAID 10.

Priserna på offerterna är ganska likvärdiga fast HPn verkar vara bättre ur alla synpunkter.. Stay tuned så får ni veta mer om hur valet blir.