Influensa?

published on

December 15th, 2008 and tagged with SecuritySwedish

Virus Till höger och vänster drabbas folk av influensa i dessa vintertider. Men även datorer kan drabbas av sjukan, ibland är det iform av virus, ibland av spionprogram med oftast verkar det vara trojaner, i alla fall när det gäller datorer som har färska antivirusmjukvaror. Majoriteten av mina kunder använder Esets mjukvara NOD32, vilket ger mig fördelen att jag vet när de drabbas, samtidigt som kunden vet. Detta eftersom så fort mjukvaran stöter på ett hot så skickar den ett mail till mig där det står vad hotet är och när det upptäcktes och i vilka omständigheter.

Just nu får jag dock fler mail än vad jag brukar, under november och december har jag fått uppåt 40 mail med virus och trojaner från 3 datorer. Av cirka 30-talet datorer som är under min drift är det skrämmande att cirka 10% av dem är drabbade.

De har dock en gemensam nämnare, användarna är dator-ovana och är lite paranoida. Så de gör allt de kan för att skydda sig själva. De har alltså installerat mjukvara som de fått erbjudande om via skräppost och/eller webbplatser som utgett sig för att vara antivirus. Närmare bestämt “Microsoft Antivirus Pro 2009″, vilket i sin tur efterliknar windows säkerhetscenter med stor övertygelse. Det påstår att du är drabbad av virus och erbjuder att lösa problemet. Efter installationen av denna trojan så laddar den ner ett antal flera trojaner och virus. Ju fler omstarter som följer desto värre blir resultatet.

Att folk drabbas av virus vet ju alla beror på lurendrejeri och okunnighet till en väldigt stor andel, men nu har jag märkt ett litet mönster.

Vad är det som är så märkvärdigt med detta då? Att folk drabbas av virus vet ju alla beror på lurendrejeri och okunnighet till en väldigt stor andel, men nu har jag märkt ett litet mönster. Just denna trojan är ganska intelligent gjord och lurar de flesta. De brukar komma på att det är något galet just när den frågar efter kontouppgifter dock. Men just denna trojan har drabbat en annan kund hos mig som är precis lika dator-ovan och paranoid som de andra två, med några viktiga skillnader, hon är kvinna och klarade sig oskadd. När den första popupen dök upp så ringde hon mig direkt. Då gjorde jag en snabb sökning på google eftersom jag inte hört något om “Microsoft Antivirus Pro 2009″, men jag väl visste att Microsoft köp upp några antivirus-företag och tänkte att det inte kunde vara helt otänkbart. Men en snabb googling ställde det mycket klart för mig att det gällde att vara försiktig med det som kunden hade framför sig. Detta gjorde att kunden klarade sig från hotet och kunde fortsätta vara produktiv.

Värt att nämna är att alla använde Symantec-produkter och dessa var uppdaterade men märkte inte trojanen. Nu har de istället NOD32 med mail av varningar aktiverat. Detta var hotet som fick mig att bestämma mig för att Symantecs produkter inte bara är ineffektiva utan också en aning osäkra i jämförelse med konkurrenterna. Så nu har jag för ett drygt halvår sedan börjat migrera samtliga mina kunder till NOD32 som är en vida överlägsen mjukvara ur ett snabbhetsperspektiv, med rätt inställningar är den dessutom väldigt säker. Jag har hittills inte råkat ut för något på mina datorer som har NOD32, den har lyckats rensa allt innan det utgjorde en fara för mig.

Idag har cirka 80% av mina kunder migrerats och jag spår att om ytterligare ett halvår har mina kunders licensperioder gått ut och migrerat till ett bättre alternativ.

Comments are closed.