Ett smidigare liv

published on

February 17th, 2009 and tagged with CalendarsPhonesSwedish

Har du problemet att du vill synkronisera några kalendrar med olika vänner och bekanta, så att ni allihopa vet vad som gäller, vilka möten ni har i framtiden så att ni alltid har dem med er? Den analoga varianten är ju att bära omkring på sin stora feta filofax och se till att muntligt synkronisera datum, ändringar med mera med varandra.

Har du några tips på hur jag ska lösa våra problem på ett bättre sätt?

Då har jag ett hett tips för dig, ditt företag och din familj. Se till att nyttja en caldav-server, Google Calendar är en men om du har avsikt att ha företagsinformation eller vill ha bättre kontroll över informationen så kommenderar jag caldavservern DAViCal. Som namnet antyder så är det anpassat för ical-formatet men även för klienten iCal. Så uppfyller du någon av dessa krav så är det bara att installera och köra på.

  1. Har en telefon med stöd för caldav-synkronisering.
  2. Alternativt en mac som du kan synka mot via iSync och iCal/Adressboken.
  3. Alternativt en windowsklient som du kan synka din telefon.

Just nu kör både jag och Maria med alternativ nummer2 mot våra Nokia-telefoner(E71 & E66) vilket gör att vi kan lägga till saker i telefonen när vi är ute på stan och sedan synkronisera när vi kommer hem.

Problemen vi har med denna lösning just nu är:

Version 0.9.6 av DAViCal släpptes 2008-11-02 och för version 0.9.8 ligger stöd för SyncML inplanerat så förhoppningsvis har våra synkroniseringsproblem löst sig tills dess. Problemet med att telefonernas kalendrar inte är medvetna om olika kalendrar är dock omöjlig att lösa utan att byta ut kalendermjukvaran i telefonen. Det absolut bästa skulle egentligen vara en telefon med en inbyggd caldav-klient och kalender som är medveten om caldav-funktionaliteten, men det lär Nokia aldrig komma på då de låst sig fullständigt på SyncML-protokollet.

Alternativet är att gå över till en SyncML-lösning, den fungerar finfint på mobilerna, men inte på skrivborden då det inte finns så många klienter till desktopen som stöder SyncML. Problemet med SyncML och de kalendrar vi har i telefonerna är att det är svårt att få någon överblick eftersom den inte särskiljer olika evenemang. Idag har vi det löst genom manuella prefix på de olika kalendrarna, ett M för maria och S för Stefan.

Har du några tips på hur jag ska lösa våra problem på ett bättre sätt?

Comments are closed.