En inblick i utvecklingslabbet

published on

April 14th, 2009 and tagged with StatusSwedishWeb Development

I utvecklingslabbet hos Festiz Webbyrå pågår just nu några spännande projekt, jag tänkte att jag skulle dela med mig med några tjuvtittar bland det som så småning lär lanseras. Vissa projekt kan kanske lanseras som öppen källkod medan andra kommer att säljas till kunder.

Crm9

Först och främst har vi ett projekt som också är ett gäsellprov på universtetskursen Internetprogrammering 2 vid DSV på Stockholms universitet. Det är ett CRM-system för entrepenörer som rör mycket på sig och har ett nystartat bolag och behöver kunna generera fakturor och på ett smidigt sätt ta betalt för de timmar som han är ute i fält. Föregångaren till detta system används redan idag av Festiz Webbyrå. Naturligtvis drivs utvecklandet av det behov som finns inom byrån att förenkla och förbättra verktygen för fakturering och kundhantering.

Bland några nyckelfunktioner kan nämnas en tight integrering med caldav-servrar där varje anställd har en egen kalender som jobben syns i. Den har även stöd för att med hjälp av LaTeX och ett webbgränssnitt generera dokumentation som rör den specifika kunden som den anställde har inbokat besök hos. Smidig integrering med valfritt versionshanteringssystem, utvecklingen just nu är dock inriktad på subversion. Tanken är att detta system ska kunna lanseras under öppenkällkod, och namnet, det är förstås bara ett fiktivt produktnamn.

Utvärdering av webben

Just nu hjälper jag en kund, nämligen en sjukgymnast i Nynäshamn, att utvärdera om dennes webbplats är något att satsa pengar på. Detta görs genom att företagets kundkort för närvarande ligger med en liten text under om att det snart kommer att hända något spännande här. Vi kommer under en månads tid nu att mäta antalet besökare, tid på webbplatsen och hur de kommer dit med hjälp av Google Analytics för att kunna skapa underlag för kundens beslut på hur mycket det är värt att satsa på webbplatsen.

Ska det bara vara enklare information om hur man tar sig dit, detaljerad information om verksamheten, eller kanske till och med en onlinebokning med hjälp av BankID?

Enkelt telefonsystem

Jag utvecklar också på ett projekt åt en annan kund som vill kunna ha en smidig samtalshantering inom firman. Den kommer vara anpassad efter den svenska marknaden med eniro och hitta som uppslag mot telefonnummer. Systemet kommer vara en webbaserad lösning med PHP/MySQL som motor, den kommer köras lokalt på en intern webbserver som kunderna sedan ansluter mot. Där kommer deras sekreterare kunna lägga in mottagna samtal och sedan kommer de anställda kunna gå in och bocka av samtalen via ett webbgränssnitt. vid varje nytt mail utgår också ett e-postmeddelande till den berörde anställde så att denne vet att ett nytt samtal ankommit.

RSS-skärmsläckare

Jag är ett stort fan av att system enkelt kan utbyta information med varandra utan att behöva vara tight integrerade, därför bygger jag in RSS-stöd i de flesta applikationerna som man sedan kan aktivera som kunden anser passar. Ibland är denna information inte särskilt hemlig utan företaget kanske till och med vill publicera denna information. Vad passar då bättre än att göra en RSS-skärmsläckare som man kan sätta upp på en dedikerad dator. I denna applikation kommer man att kunna lägga in ett flertal RSS-flöden som skärmsläckaren publicerar i tur och ordning.

Detta sista projekt kommer förmodligen publiceras ganska snart då det görs i samband med en annan kurs jag läser just nu, nämligen utveckling i C#(C Sharp). Projektet är inte en del av kursen utan mest en kul applikation som jag gör vid sidan av.

Så nu vet ni vad som pågår i utvecklingslabbet och vad som händer inom snar framtid.

Comments are closed.