Binära bär och digitala frukter

published on

February 18th, 2009 and tagged with GeekerySwedish

Nu tror ni säkert att jag gått och blivit tokig, men det handlar faktiskt bara om min datorpark. Som alla säkert vet så är det svåraste med att installera en ny dator att ge den ett namn, när den väl fått ett namn är det ju ett ganska omständigt projekt att byta namn på den, precis som det är mede en människa. För att underlätta namngivningen har jag använt en konvention som går ut på frukter och bär samt hur jag relaterar till dem. Problem uppstår även inom datorvärlden med bokstäver som inte ingår i gamla hederliga 7-bitars ASCII. Därför har jag valt att använda engelska namn på mina maskiner för att minska mängden diakritiska tecken till 0.

Min kärlek här i livet är ju naturligtvis min norrländska skönhet, Maria, och norrlands guld vet ju alla är hjortron. På engelska blir det då cloudberry. Vilken dator håller jag mest kär då? Jo min macbook naturligtvis, den som är med mig i ur och skur, bland kunder och nöjen ger den mig allt stöd jag behöver.

Vad heter webbservern då undrar du? Jo där ligger ju alla fina bra och söta kreationer som jag, mina nära och min vänner har skapat. Vilket bär är sött och uppiggande – Jordgubben såklart! Så webbservern heter alltså Strawberry!

Jag har ju nyligen köpt en ny server som ska agera off-site backup, mer information om den hittar du lätt i artikeln om serverköpet. Tanken med den är ju att den bara ska vara en extra lagringsplats som ska vara redo att bli primär server på ett kick utifall något skulle hända Strawberry. Att det behövs är något som är säkert, då jag redan råkat ut för hårddiskkrascher ett antal gånger och en dator helt stekt av blixten. När sådant händer så är det ett ganska surt läge i livet. Man hoppas och hoppas att backupen verkligen fungerade och var nygjord. Vad ska denna maskin heta då? Jag anser att sura bär är sådana som hallon, blåbär, smultron med flera. Jordgubbar anser jag dock vara söta, men det kan nog kanske bero på genmodiferingen som görs idag. Hallon hette min gamla backupburk som gick och dog varpå denna skall ersätta.

Alla de tre namnen skulle kunna passa in, vad tycker du att servern ska heta? Raspberry för att den ersätter den gamla burken raspberry? Eller Blueberry för att den är ny(likt ett blåbär) och det är surt att använda backupen, eller smultron för att smultron blir “wild strawberry” på engelska och denna har lite mer riv innanför huven än min nuvarande server? Därom tvista jag. Nu behöver jag ditt stöd och dina tips..