Apropå smidigt

published on

July 15th, 2009 and tagged with CalendarsSwedish

Som jag berörde i mitt tidigare inlägg “Ett smidigare liv” så cirklurerar mitt liv kring en kalender, står det inte i kalendern så kommer jag inte att vara där. Mitt och min sambos enorma beroende av en bra kalender gör oss till beroende av den nya tekniken. I och med iPhone OS 3.0 så har det kommit en bunt med terminaler på marknaden som faktiskt har ett riktigt bra stöd för kalendrar på WebDAV-standarden CalDAV. Jag har än så länge bara hunnit testa det snabbt på en kompis iPhone 3G, men där fungerar det klockrent. Hitills har bara en brist visat sin fula nuna, om du har ett event så går det inte att flytta det till en annan CalDAV-kalender. Låt mig dra ett exempel;

Du har ett evenemang som heter “Stefan på Personalfest med Advokatfirman XYZ”, inte för att jag som extern konsult någonsin skulle ha möjlighet att gå på en sån, men rent hypotetiskt. Denna är då först vid inskrivningen planerad i min Arbets-kalender men nu lite senare så anser jag att den nog passar bättre under Personligt eller kanske rent av Nöje. Denna flytt får jag inte göra i telefonen utan den måste göras i min desktopmjukvara, i det här fallet Apple iCal.

Att sätta igång funktionen med synkning av en bunt med CalDAV-kalendrar är tämligen enkelt så länge man följer inställningarna som står angivna på Googles hjälpsida. Tricket för att jag skulle få det att fungera som har ett par års data i mina kalendrar var att ställa in telefonen på WLAN och låta den synka var femtonde minut. Dessa inställningar hittar du under Settings >> Mail, Contacts, Calendar och sedan är det bara kika runt.

Skulle du behöva ange en lite krångligare URL så gör du det när kontot väl är uppsatt. Du följer Googles instruktioner till punkt 4 och sedan klickar du på det du döpte dina kalendrar till, sedan på avancerad inställningar, där kan du även ställa in SSL-inställningar. Över WLAN tog det mig kanske totalt 15 minuter att komma igång med en fullt synkroniserande kalender. Helt godkänt och därför är nu dessa nya telefoner hett eftertraktade.

Eftersom de är så hett eftertraktade så finns det naturligtvis ytterligare en käpp i hjulen. Den operatör som vi helst använder, Tele2, har idag inte iPhonen i sitt sortiment och den går inte att köpa obunden om man inte åker till Italien, eller Hong Kong, där de enligt rykten ska kosta €715 styck, vilket är hutlöst mycket pengar för en telefon.

Som vissa av er kanske redan vet så har Maria åkt över till USA. Hon är där och hälsar på sin värdfamilj som hon för ett par år sedan jobbade som Au Pair hos. Nu är hon alltså där på en semestertrip och har fått information ifrån sin värdmamma att, iPhone 3GS, dessa mytomspunna och legendariska enheter, ska gå att få tag på till $599 i näst intill valfri affär helt upplåsta. Jag förhåller mig skeptisk men vi får se, hon åker hem på onsdag, förhoppningsvis med 2 stycken iPhones i bagaget. I’ll keep you posted!